این مطلب را با دوستان خود به اشتراک بگذارید
فهرست مطالب
سکه به شکل خاصی از طلا اطلاق میشود که علاوه بر ارزش ذاتی طلا دارای ویژگیهای مخصوص دیگری هم هست. برخلاف طلای زینتی که عموما به صورت گردنبند، النگو، گوشواره یا انگشتر خرید و فروش میشود، انواع سکه طلا بیشتر به شکل دایرهای برای سرمایهگذاری و حفظ ارزش پول به کار گرفته میشود. در بازار طلا سکه معمولا با عیار و وزن مشخصی توسط بانک مرکزی یا مراکز معتبر تولید و عرضه میشود. همین موضوع باعث میشود که خرید و فروش آنها سادهتر و قابل اعتمادتر باشد. به همین دلیل بسیاری از افراد به جای خرید جواهرات و طلاهای زینتی ترجیح میدهند سکه بخرند تا در زمان نیاز به راحتی بتوانند آن را نقد کنند یا به عنوان پشتوانه مالی نگه دارند. برای آشنایی بیشتر شما در این نوشته انواع سکه طلا در ایران را بررسی خواهیم کرد و سعی میکنیم ویژگیها و مزایا و معایب هر کدام را به صورت خلاصه با شما در میان بگذاریم؛ اما قبل از آن بهتر است با برخی عبارتهای این حوزه آشنا شویم:
اولین موضوعی که در بحث انواع سکه طلا باید به آن بپردازیم بحث سکههای بانکی و غیربانکی است. منظور از سکه بانکی سکهای است که توسط بانک مرکزی و توسط ضرابخانههای خود این بانک تولید شدهاند. در حالیکه سکههای غیربانکی به محصولاتی اطلاق میشوند که توسط کارگاههای خصوصی مورد تائید بانک مرکزی تولید و به بازار عرضه میشوند. در نظر داشته باشید که سکههای بانکی همگی از استاندارد خاصی پیروی میکنند و وزن، عیار، اندازه و طرح آنها کاملا یکسان است؛ اما سکههای غیربانکی ممکن است در برخی از ویژگیها نتوانند استانداردهای بانکی را رعایت کنند و با سکههای بانکی تفاوت داشته باشند. برای نمونه یک سکه بانکی دارای طرحهای منظم و یک دست هستند و سکههای غیربانکی ممکن است دارای طرحهای نامنظم یا نامتقارن باشند. به همین دلیل قیمت سکه طلا تولید شده توسط بانک مرکزی با قیمت سکههای تولید شده در کارگاههای خصوصی متفاوت است که قبل از خرید باید به آن توجه کافی نشان دهید.
سکه بهار آزادی به سکههایی اطلاق میشود که یک طرف آن تصویر حرم امام رضا دیده میشود که در بالای آن عبارت اولین بهار آزادی حک شده است و در طرف دیگر آن عبارت علی علی علی در یک شش ضلعی دیده میشود که در پایین آن عبارت بانک ملی ایران به چشم میخورد. سکه بهار آزادی در سه اندازه ربع سکه، نیم سکه و سکه تمام از سال 1358 تا سال 1370 تولید میشد.
در سال 1370 بانک مرکزی تصمیم گرفت که تصویر امام خمینی را جایگزین عبارت علی علی علی و شش ضلعی دور آن کند که در زیر آن سال ضرب سکه به چشم میخورد. در طرف دیگر سکه کماکان تصویر حرم امام رضا دیده میشود که در پایین آن عبارت بهار آزادی و در بالای آن عبارت بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران دیده میشود. سکههای امامی هم در سه اندازه ربع، نیم و سکه تمام از سال 1370 تا کنون تولید میشوند، با این تفاوت که تا سال 1386 سال ضرب آنها هم حک میشد؛ اما از آن به بعد همه سکهها به عنوان سکه 1386 تولید میشوند تا این موضوع روی قیمت سکهها تاثیر منفی نداشته باشد. در بسیاری از بازارها سکه امامی را به عنوان سکه جدید و سکههای بهار آزادی را به عنوان سکه طرح قدیم میشناسند.
در نظر داشته باشید که سکههای بهار آزادی و امامی تنها از نظر سال ساخت و طرح روی آنها با هم تفاوت دارند و وزن، اندازه و عیار آنها با هم برابر است، با این وجود سکه امامی به دلیل جدیدتر بودن و اینکه ضرب آن همچنان ادامه دارد، به مرجع اصلی قیمتگذاری و خرید و فروش در بازار تبدیل شده است. از سال 1389 نوع دیگری از سکه امامی به نام سکه گرمی به این دسته اضافه شد که قبلا وجود نداشت. از طرفی دیگر سکه پارسیان نوع خاصی از سکه هستند که در این دستهبندیهای قرار نمیگیرند.
در ادامه به بررسی انواع سکه طلا در ایران خواهیم پرداخت و تلاش میکنیم ویژگیهای مختلف آنها را با شما در میان بگذاریم:
سکه تمام بزرگترین و سنگینترین سکه بازار ایران است که بیشتر برای سرمایهگذاریهای بلندمدت به کار گرفته میشود. این سکه میتواند یک سد محکم در برابر تورم باشد تا ارزش داراییهای شما در بلندمدت حفظ شود. سکه تمام برای سرمایهگذاران با سرمایه متوسط که به دنبال یک دارایی استاندارد، معتبر و بدون دردسرهای طلای زینتی هستند و قصد دارند بخش قابل توجهی از پسانداز خود را به طلا تبدیل کنند، گزینهای ایدهآل به نظر میرسد.
نقدشوندگی بالا، نداشتن اجرت ساخت و حباب قیمتی مناسبتر نسبت به سکههای کوچکتر مزیتهای سکه تمام محسوب میشوند. از طرفی دیگر قیمت نسبتا بالا نسبت به سایر سکهها، ریسک نگهداری و سرقت جزو معایب این نوع از سکهها است که سرمایهگذاران خرد را از آن فراری خواهد داد. کاربرد اصلی سکه تمام حفظ ارزش پول شما در برابر تورم است؛ اما از آن به عنوان هدیهای ارزشمند یا ابزاری برای تعیین میزان مهریه هم میتوان استفاده کرد.
مشخصات سکه تمام
وزن: 8.133 گرم
قطر: 22 میلی متر
خلوص: طلای 22 عیار
شاید بتوان گفت که نیم سکه متعادلترین محصول در بین انواع سکه های طلا موجود در بازار است. همانطور که از نامش پیدا است وزن آن نصف سکه تمام است و گزینهای محبوب برای ورود به بازار طلا با بودجهای کمتر است. از آنجایی که وزن و قیمت نیم سکه پایینتر است برای سرمایهگذاریهای کوچکتر، پساندازهای تدریجی و به خصوص هدیه دادن در مناسبتهای مختلف بسیار کاربردیتر است. نقدشوندگی نیم سکه بسیار بالاتر از سکه تمام است و به راحتی در بازار قابل خرید و فروش است. این نوع از سکه به شما امکان میدهد تا با سرمایه کمتر وارد بازار طلا شده و از مزایای حفظ ارزش پول خود بهرهمند شوید. البته حباب قیمتی بالاتر نسبت به سکه تمام را میتوان بزرگترین عیب آن دانست که باعث میشود درصد بیشتری از پول پرداخت شده مربوط به حباب بازار باشد و نه ارزش ذاتی طلا. به همین دلیل برای سرمایهگذاریهای بسیار بزرگ و با هدف بازدهی حداکثری به اندازه سکه تمام بهینه نیست.
مشخصات نیم سکه
وزن: 4.066 گرم
قطر: 19 میلی متر
خلوص: طلای 22 عیار
ربع سکه یکی دیگر از اعضای خانواده سکههای بهار آزادی است و یک چهارم وزن سکه تمام را دارد. این سکه به دلیل قیمت پایینتر و ابعاد کوچک در بازار ایران محبوبیت ویژهای پیدا کرده است. ربع سکه عمدتا برا هدیه دادن در مناسبتهای مختلف مانند عروسی، تولد یا اعیاد کاربرد دارد، چرا که اولا بسیار ارزشمند بوده و دوما گزینهای اقتصادی و مقرونبهصرفه محسوب میشود. علاوه بر آن ربع سکه برای پساندازهای خرد و شروع سرمایهگذاری با بودجههای محدود مناسبتر است. این سکه از نقدشوندگی بسیار بالایی برخوردار است و به راحتی میتوانید آن را به پول نقد تبدیل کنید. در بین انواع سکه طلا در ایران ربع سکه بالاترین حباب قیمتی را دارد که یعنی بخش قابل توجهی از پولی که برای آن پرداخت میکنید مربوط به حباب بازار است و نه ارزش ذاتی طلا. به همین دلیل برای سرمایهگذاریهای بلندمدت با هدف بازدهی بسیار بالا و سوداوری بیشتر، بهترین گزینه نیست. علاوه بر آن هنگام خرید باید به تفاوت ربع سکه بانکی و غیر بانکی دقت زیادی داشته باشید تا سرتان کلاه نرود.
مشخصات ربع سکه
وزن: 2.033 گرم
قطر: 14 میلی متر
خلوص: طلای 22 عیار
در بین انواع سکه ها، سکه گرمی به دلیل اینکه ضرب آن دیرتر از بقیه سکههای بانکی و در سال 1389 شروع شده است، کمتر مورد توجه عموم مردم قرار گرفته است. این سکه که توسط بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران ضرب میشود، کوچکترین نوع سکه بانکی در ایران است و با هدف فراهم کردن امکان سرمایهگذاری و هدیه دادن با بودجههای بسیار کم معرفی شده است. سکه گرمی برای سرمایهگذاران خرد که قصد خرید پلهای طلا را دارند یک گزینه مناسب به شمار میآید که انعطافپذیری مالی آنها را افزایش خواهد داد. سکه گرمی نقدشوندگی بالا و به طبع آن حباب قیمتی بالایی دارد، به گونهای که بخش عظیمی از هزینه پرداختی برای آن به حباب اختصاص پیدا خواهد کرد. به همین دلیل برای سرمایهگذاریهای بلندمدت با هدف بازدهی بالا به هیچ وجه مناسب نیست. به این نکته هم توجه داشته باشید که ظاهر سکه گرمی شبیه سکههای بهار آزادی است و تنها تفاوت آنها در وزن و قطر سکهها است.
مشخصات سکه گرمی
وزن: 1.01 گرم
قطر: 13.3 میلی متر
خلوص: طلای 22 عیار
در میان انواع سکه طلا هیچ محصولی به اندازه سکه پارسیان تنوع ندارد. این سکه در طرحها و اندازههای مختلفی به بازار عرضه میشود و میتوانید سکههای دایرهای، پنج ضلعی، شش ضلعی و حتی هشت ضلعی را بین آنها پیدا کنید. سکههای پارسیان توسط بانک مرکز ضرب نمیشوند، بلکه پلاکهای طلایی هستند که توسط واحدهای صنفی طلافروشی تولید و عرضه میشوند. این محصولات به دلیل قیمت پایینتر و تنوع وزنی بالا امکان خرید طلا را با بودجههای بسیار محدود برای شما فراهم خواهند کرد. این ویژگی سکههای پارسیان را به گزینهای عالی برای هدیه دادن و پساندازهای خرد و پلهای تبدیل کرده است. علاوه بر آن اجرت ساخت پایین این سکهها ارزشها خرید آنها را به شدت افزایش خواهد داد. با این وجود عدم تولید توسط بانک مرکزی و نبود اعتبار بانکی مهمترین عیب سکههای پارسیان است. این موضوع میتواند در نقدشوندگی آن تاثیر بگذارد و باعث شود که گاهی اوقات ارزش آن نسبت به نرخ روز طلا کمی پایینتر باشد. البته امکان تقلب در آن بیشتر است و احتمال اینکه سر افراد تازهکار کلاه بگذارند بالاتر است. به همین دلیل توصیه میشود خرید سکه پارسیان را از مراکز معتبر انجام دهید.
مشخصات سکه پارسیان
وزن: متنوع و از 50 سوت تا 2 گرم
قطر: متنوع
خلوص: طلای 18 عیار
با توجه به توضیحات بالا باید اشاره کنیم که سکه تمام، نیم سکه، ربع سکه و سکه گرمی همگی شکلی یکسان دارند و به شکل دایره هستند که یک طرف آنها تصویر امام خمینی و طرف دیگر آنها تصویر بارگاه امام رضا است. اما سکههای پارسیان با هم متفاوت هستند و طرح روی آنها عموما تصویر امام خمینی است یا سردیسی از پادشاهان هخامنشی در آن به چشم میخورد.
انواع سکه های طلا در ایران شامل سکه تمام، نیم سکه، ربع سکه، سکه گرمی و سکه پارسیان است که انتخاب از بین آنها به هدف شما از خرید بستگی دارد. سکههای بانکی دارای وزن، اندازه و عیار استاندارد هستند؛ اما یک قانون مهم دارند، هر چه وزن سکه کاهش پیدا کند نقدشوندگی آن بالاتر رفته و حباب قیمتی بیشتری خواهند داشت که باعث میشود ارزش آنها برای سرمایهگذاریهای بلندمدت کاهش پیدا کند. با این اوصاف میتوان گفت سکه تمام بهترین گزینه برای سرمایهگذاری جدی است. نیم و ربع سکه بیشتر برای هدیه رسمی کاربرد دارند و سکه پارسیان چون حباب کمتری دارد، گزینهای هوشمندانه برای پساندازهای خرد و مستمر است.
چنانچه قصد خرید سکه و زیورآلات طلا بهصورت آنلاین و از یک فروشگاه معتبر آنلاین را دارید، میتوانید روی فروشگاه تکنولایف حساب باز کنید. در فروشگاه تکنولایف میتوانید طلای مورد نظر خود را بهسادگی و با ضمانت، تهیه کنید.
در این مطلب به بررسی اقتصادی ترین گوشی سامسونگ در سال ۲۰۲۴ می پردازیم