این مطلب را با دوستان خود به اشتراک بگذارید
فهرست مطالب
اگر کمی با قطعات کامپیوتری آشنا باشید، پس حتماً میدانید که سی پی یو چیست و در واقع چه وظیفهای را بر عهده دارد. نسلها و سریهای انواع پردازنده بسیار زیاد و گیج کننده هستند. به عنوان مثال، پردازنده معروفی مثل Intel Core i7 دارای ۱۲ سری مختلف است که هر کدام ویژگیها، سرعت و کارایی مد نظر خودش را دارد. در این مقاله ضمن معرفی بهترین شرکتهای تولید کننده پردازنده، به شما یاد خواهیم داد تا انواع پردازنده کامپیوتر را بهتر بشناسید.
شاید به فکر خرید لپ تاپ هستید یا میخواهید که سیستم اسمبل شدهای را از قبل خریداری کنید. شاید هم وقت ارتقاء کامپیوترتان فرا رسیده و میخواهید بدانید که کدام برند از پردازنده کامپیوتر زبانزد عموم مردم است. به طور کلی، دو غول فناوری و اطلاعات در جهان هستند که همچنان انواع سی پی یو لپ تاپ و کامپیوتر را تولید میکنند.
شرکت اینتل (Intel) یکی از قدیمیترین و شناخته شدهترین شرکتهای تولید قطعات کامپیوتر در زمینه پردازنده است که فقط به خاطر قدمتش مشهور نشده است. تمام پردازندههای تولیدی آن، چرخ تمام صنایع را میچرخاند. بازیساز هستید؟ میخواهید معادلات عجیب و غریب ریاضی و علوم ماشین لرنینگ را حل کنید؟ در شرکت ناسا کار میکنید و میخواهید دادههای جیمز وب را گردآوری کرده و رمزنگار کنید؟ پردازندههای اینتل که با نام کامل Intel Core i شناخته میشوند، انتخاب اول هر شخصی است که فقط قطرهای از دریای سیستمهای کامپیوتری میداند.
به عنوان رقیب، شرکت AMD که به صورت کاملتر Advanced Micro Devices شناخته میشود، درست یک سال پس از تاسیس اینتل آغاز به کار کرد و تا امروز هم جنگ رقابتی آنها تمام نشده است. تابو شکنی ای ام دی در سال ۲۰۰۳ شکل گرفت تا اولین پردازنده که قابلیت محاسباتی ۶۴ بیتی داشته باشد را به دنیا معرفی کند. از سال ۲۰۱۷ نیز، پردازندههای این شرکت آمریکایی در بازارهای جهانی با نام AMD Ryzen شهرت بیشتری پیدا کردند. پر خلاف اینتل با جنبه عمومی، پردازنده رایزن بیشتر جنبههای تخصصیتر برای گیمرها و تولیدکنندگان محتوا دارد.
بله؛ اپل هم پردازندههای اختصاصی خاص خودش را میسازد؛ اما عمومی نیست و نمیتوانید آنها را برای کیسهای کامپیوتریتان تهیه کنید. تنها راه بهرهمندی از آنها، استفاده از Macbookها یا IMacهای مدل ۲۰۲۰ به بعد است. تمام محصولات اپل از همان سال تا امروز، از پردازندههای اپل سیلیکون یا اصطلاحاً سری M استفاده میکنند یکپارچه، حرفهای و قدرتمند مناسب با سیستم عاملهای MAC OS است. هرچند که این پردازندههای سری M را میتوانید روی گوشیها و آیپدهای اپل نیز مشاهده کنید.
قبل از اینکه به سراغ معرفی انواع پردازندهها برویم، بهتر است موضوعی را مطرح کنیم شاید در هنگام خرید CPU، اسمش را بشنوید، اما دقیقاً ندانید چیست: هسته!
پردازندهها، از تعدادی هسته تشکیل شدهاند که مسئول پردازش دادههاست. در ادامه تعداد هستههای موجود در پردازندهها را مشاهده میکنید:
حالا که با هستههای انواع پردازنده آشنا شدهایم، وقت آن رسیده تا مدلهای مختلف پردازنده را بهتر بشناسیم تا کامپیوتر خود را بهتر جمع و جور کرده یا لپ تاپ مناسب نیازتان تهیه کنید.
اگر انتظاری از لپ تاپ یا کیسهای ندارید صرفآً برای کارهای اداری، دانشجویی یا روزمره به سراغ خرید آنها میروید، بنابراین پردازندههای معمولی که به اسم Mainstream CPU هم شناخته میشود، به دستتان خواهد رسید. مهمترین ویژگیهای این پردازندهها، مصرف پایین انرژی، قیمت مناسب، انجام مولتی تسکینگ سبک و عملکرد کافی است.
اینتل
در بین این فهرست، احتملاً پردازندههای پنتیوم و سلرون نامهای جدیدی باشد که از Intel میشنوید. پردازندههای پنتیوم محصولات پرچمدار در زمینه اقتصادی هستند که کاربرد ساده و عام دارند. از آنجایی که حتی این پردازنده اقتصادی باز هم از مدل عمومی AMD گرانتر بود، برای از دست نرفتن بازار رقابت، اینتل مدلهای سلرون را معرفی کرد که حتی از پنتیومها ضعیفتر و کارایی پایینتری دارد؛ به ویژه از لحاظ اقتصادی!
AMD
پردازندههای معمولی، برای کارهای معمولی بودند؛ یعنی برای کسانی مناسباند که انتظار زیادی از سیستم شخصیشان ندارند. برای گیمرهای حرفهای، طراحان، تولیدکنندگان محتوا، مهندسان نقشهکشی و افرادی که کارهای تخصصیتر و سنگینتر مثل اجرای برنامههای ساخت پروژههای سهبعدی اجرا میکنند، قضیه فرق میکند. آنها باید بر اساس سبک کاری و انتظارشان به سراغ انتخاب پردازندههای مهم هر دو شرکت اینتل یا AMD بروند و بسته به تصمیمشان لپ تاپ گیمینگ یا کامپیوتر اسمبل شده همه فن حریف خریداری نمایند.
اینتل
AMD
توجه داشته باشید که این سی پی یوهای حرفهای، معمولاً بین ۶ تا ۱۶ هسته دارند و به راحتی میتوانند از پس اجرای بازیهای بهروز، سنگین و حتی نرمافزارهای حرفهای مثل Adobe Premiere و AutoCAD بر بیایند. بسیاری از مدلهای معرفی شده یا مدلهایی که در این دستهبندی قرار میگیرند، قابلیت اورکلاک شدن دارند و به کاربران حرفهای دنیای کامپیوتر اجازه میدهند که عملکرد پردازنده خودشان را حتی بیشتر کنند.
انتخاب بین پردازنده اینتل و پردازنده ای ام دی برای کسانی که به دنبال تجربههای تخصصیتر هستند؛ میتواند سخت باشد. هر دو شرکت با یک قدرت موازی به تولید محصولات خود میپردازند، اما وقتی از کسی برای خرید هر یک از پردازندههای یادشده این شرکتها سوال میپرسید، آن جا است که شهرت حرف خودش را میزند و احتمالاً به شما محصولات اینتل پیشنهاد میشود.
انتخاب انواع سی پی یو آنچنان کار سختی نیست. برای این کار باید به سه فاکتور اصلی خودتان توجه داشته باشید:
به مورد آخر بیشتر از سایر موارد توجه کنید. پیش از خرید، حتماً سازگاری پردازنده با سوکت مادربرد، منبع تغذیه، سیستم خنک کننده و همچنین توجه به نسل پردازنده را مد نظر قرار دهید. از این جهت، نتیجه تستهای بنچمارک در اینترنت پیرامون پردازنده موردعلاقهتان را مطالعه کرده تا بهترین انتخاب را بدون پشیمانی داشته باشید.
با توجه به اینکه میدانید سی پی یو چیست و توانایی تشخیص انواع پردازنده و مدل آنها را دارید، بدون اغراق میتوانیم بگوییم که شما در این زمینه استاد شدهاید. شاید تا الان کاربری بودهاید که به صورت روزمره از کامپیوتر استفاده میکردید و حالا میخواهید سیستم خودتان را متناسب با نیاز کنونی که دارید ارتقاء دهید. به همین خاطر پیشنهاد میکنیم از متحصصان حرفهای یا دوستان کار بلدتان راهنمایی و مشاوره گرفته و سپس اقدام به خرید هر پردازندهای کنید که متناسب با بودجه و اوضاع کامپیوترتان است.
برای خرید پردازنده و انواع قطعات کامپیوتر، میتوانید به فروشگاه اینترنتی تکنولایف مراجعه کنید و با بررسی ویژگی هر محصول، انتخاب مناسبی برای خود رقم بزنید.
در این مطلب به بررسی اقتصادی ترین گوشی سامسونگ در سال ۲۰۲۴ می پردازیم