داغ ترین ها :
dns چیست؟ آسان ترین مثال ها برای فهم بهتر مفهوم دی ان اس!

dns چیست؟ آسان ترین مثال ها برای فهم بهتر مفهوم دی ان اس!

اگر شما هم بنا به شغلی که دارید یا نیازی که در لحظه برای شما ایجاد شده است، نیاز دارید تا به قول معروف در وهله اول بدانید که «dns چیه ؟» و با مفهوم انواع dns آشنا شوید، تبریک می‌گویم چرا که مقاله درستی را برای مطالعه انتخاب کرده‌اید. در این مقاله از نقطه صفر مرزی به آموزش سوال «dns چیست» می‌پردازیم و تا جایی که کار شما راه بیفتد، این مقاله آموزشی را ادامه می‌دهیم، پس تا پایان مقاله آشنایی با انواع تنظیمات dns و مولفه‌های مشابه آن در تکنولایف همراه ما باشید.

آشنایی با مفهوم DNS

همیشه از بچگی به ما می‌گفتند که «اگر صورت سوال را به درستی مطالعه کنیم، نصف جواب را به دست می‌آوریم.» DNS قطعا مخفف 3 کلمه لاتین است که این کلمات عبارتند از :

  • دامنه : Domain
  • نام : Name
  • سیستم : System
  • مفهوم فارسی : سیستم نام دامنه

ساده‌ترین تعریف برای سیستم نام دامنه این است که دی ان اس در واقع نقش یک دفترچه تلفن سیار را برای شما بازی می‌کند که در هر زمانی که به اینترنت متصل باشید، کاملا در اختیار شما خواهد بود و به شما خدمات می‌رساند.

افراد برای اینکه به هر سایتی دست پیدا کنند، نیاز دارند تا آدرس سایت را جست‌وجو کنند که این آدرس سایت مانند آدرس خانه‌ای است که قصد رفتن به آن را دارید. آدرس هر سایت در واقع نام دامنه آن است.

تصور کنید که برای خرید انواع لوازم دیجیتال یا خانگی مانند انواع گوشی، انواع لپ تاپ و تبلت از برندهای مختلف، صدها مدل هدفون، هدست و هندزفری، ساعت هوشمند، تجهیزات گیمینگ و کامپیوترهای مختلف در کنار لوازم برقی آشپزخانه یا لوازم خانه هوشمند و هزاران محصول دیگر مانند طلای فیزیکی؛ قصد جست‌وجو کردن آدرس فروشگاهی اینترنتی مثل تکنولایف دارید. اگر داخل نوار سرچ‌بار گوگل بنویسید : تکنولایف یا داخل نوار URL بالای صفحه بنویسید : Technolife.com به شکل مستقیم به صفحه اصلی تکنولایف می‌رسید.

درست است که روش شما برای رسیدن به مقصد، سرچ کردن در گوگل یا همان وارد کردن آدرس است؛ اما آیا تا به حال به این مفهوم دقت کرده‌اید که روش پیدا کردن مقصد توسط مرورگرها چیست؟

مرورگرهایی مانند گوگل کروم، موزیلا فایرفاکس، سافاری، مایکروسافت اج و اپرا برای رسیدن به مقصد نیاز دارند تا نام دامنه‌ای که کاربر وارد می‌کند را به آدرس IP متناظر آن ترجمه کنند تا در ادامه مسیر بتوانند به آن سرور متصل شوند و محتوا و اطلاعات سایت را به شما نشان دهند.

حال این سوال به وجود می‌آید که چرا مرورگرها به عنوان راننده‌های ماشینی که در آن قرار دارید، باید برای مسیریابی به IP برسند و آدرس‌هایی مانند «(آدرس یک سایت) دات کام» برای آن‌ها قابل مفهوم نیست؟ پاسخ بسیار ساده است، چرا که تمامی سیستم‌ها مانند گوشی، تبلت و کامپیوترهایی که از آن استفاده می‌کنید، تنها اعداد را می‌شناسند، بنابراین برای رسیدن به آدرسی که سرچ می‌کنید، نیاز به IP سرور مقصد را دارند. بعد از زمانی که شما سرچ می‌کنید : siteaddress.com کار DNS شروع می‌شود و به دنبال IP مخصوص همان سایت می‌گردند تا پس از پیدا کردن آی‌پی، کامپیوتر با آن ارتباط برقرار کند و سایت مقصد را برای شما باز کند.

اگر باز هم مفهوم IP برای شما جا نیفتاده است، می‌توانیم از مثال آدرس و پلاک خانه هم استفاده کنیم. درست از زمانی که هر دستگاهی به اینترنت متصل می‌شود، آدرس مخصوصی برای آن درج می‌شود که این آدرس مخصوص به نام IP Address معروف است. آی پی هر سیستم کاملا شبیه به پلاک خانه است، بقیه سیستم‌ها از این آی پی استفاده می‌کنند تا به دستگاه شما برسند. برای مثال IP می‌تواند اعدادی شبیه به این موارد باشد : 192.168.1.1
DNS می‌تواند کاری کند تا دیگر نیازی نباشد تا شما مجبور به حفظ آدرس‌های IP باشید. در نهایت DNS یک سیستم واسطه است که زبان انسان را (مثل اسم سایت) به زبان ماشین‌ها (یعنی IP Address) تبدیل می‌کند. اگر در جایی به جای IP با عبارت كد dns روبه‌رو شدید، تعجب نکنید، چرا که هر دو یکی هستند.

وظیفه dns چیست؟ دی ان اس چطور کار می کند؟

dns چیه ؟

فرآیند حل DNS یا همان DNS Resolution در حقیقت همان فرآیند تبدیل آدرس سایت به IP برای رسیدن به مقصد و باز شدن صفحه‌ای که می‌خواهید در مرورگر است.

در ظاهر زمانی که شما برای باز کردن سایتی روی سیستم خودتان اقدام می‌کنید، اتفاق خاصی در پیش چشمان شما روی دستگاه رخ نمی‌دهد، اما در پشت صحنه کامپیوتر شما درخواست DNS را به مجموعه‌ای از سرورها می‌فرستد، سپس این سرورها در چند مرحله و به شکل زنجیره‌ای با یکدیگر کار می‌کنند تا IP نهایی (كد dns) را به سیستم شما برگردانند.
در ادامه این بخش می‌توانیم بگوییم که این اتفاق به همین‌جا ختم نمی‌شود و چهار سرور اصلی در روند DNS – کتابدارها و کتابخونه‌ها موثر هستند.

زمانی که مرورگر به دنبال IP سایت مقصود شما است، این کار را به تنهایی انجام نمی‌دهد و مجموعه‌ای از 4 نوع سرور تخصصی به آن کمک می‌کند. در بخش مرکزی یا همان هسته عملکرد DNS، سرورهای DNS مختلفی با وظایف متفاوتی وجود دارند که یکی از مهم‌ترین آن‌ها، DNS بازگشتی (Recursive DNS) است. در ادامه بهتر است با این تیم 4 نفره آشنا شوید:

DNS Recursor یا DNS بازگشتی چیست؟

DNS Recursor چیست؟ DNS بازگشتی چیست؟

این داستان : دی ان اس بازگشتی یا همان کتابدار مهربانی که به شما کمک می‌کند!

تصور کنید که وارد کتابخانه بسیار بزرگی می‌شوید و برای پیدا کردن کتاب مقصود نیاز به کمک کتابدار دارید. زمانی که در مرورگر تایپ می‌کنید که «محتوای ایکس» : دی ان اس بازگشتی درخواست شما را از مرورگر دریافت می‌کند و به دنبال «محتوای ایکس» می‌گردد. این کتابدار برای پیدا کردن جواب دقیق نیاز به سوال از مابقی همکاران خود (یعنی همان 3 سرور دیگر) دارد که به این کار recursive DNS lookup (جستجوی بازگشتی) می‌گویند.

در واقع برای خلاصه سازی این مفهوم می‌توانیم به این صورت بیان کنیم که : وظیفه اصلی سرور DNS بازگشتی این است که با گشت و گذار در سایر دی ان اس‌ها به آدرس IP مربوط به نام دامنه درخواستی برسد و پاسخ را به کلاینت (مرورگر شما) بازگرداند تا صفحه سایتی که می‌خواهید، روبه‌روی شما باز شود.

بهتر است حال که تا به اینجای کار آمده‌اید، بیشتر از این‌ها بدانید که این فرآیند شامل چندین مرحله است:

مرحله اول : درخواست از طرف شما به سرور DNS بازگشتی ارسال می شود

مثال : www.technolife.com/blog

مرحله دوم : جست و جو برای پیدا کردن پاسخ

اگر این سرور قبلا این آدرس را دیده باشد، می‌تواند از حافظه کش استفاده کند و به سرعت به جواب برسد، اما در صورتی که تا به حال این آدرس را جست‌وجو نکرده باشید، مرحله بعدی شروع می‌شود.

مرحله سوم : جست و جو از از سرور ریشه (Root Server)

طبق آنچه اطلاعات در سطح جهان داده شده است، اولین حرکتی که سرور بازگشتی می‌زند، این است که از یکی از 13 تا سرور ریشه DNS دنیا می‌پرسد که این دامنه (.com یعنی دات کام) مربوط به کدام دسته بندی است؟ در این مرحله Root Server پاسخ می‌دهد که باید از از سرور دامنه‌های .com سوال بپرسید.

مرحله چهارم : سوال کردن از از سرور TLD (Top Level Domain)

سرور بازگشتی به سمت آدرس سرور TLD یا همان (Top-Level Domain) مربوط به پسوند دامنه (در این مورد .com) برمی‌گردد و از آن سوال می‌پرسد که سرور اصلی (مرجع) دامنه example.com کجا است؟ که TLD Server پاسخ می‌دهد: باید از سرور معتبر (Authoritative) سوال کنید.

مرحله پنجم : مراجعه به سرور معتبر (Authoritative)

پاسخ سرور Authoritative آی پی نهایی خواهد بود.

برای مثال : 93.184.216.34

مرحله ششم : ارسال جواب و ذخیره درون حافظه

حال سرور بازگشتی IP را دریافت کرده و به مرورگر شما می‌فرستد و همزمان آن آی پی را درون حافظه خودش (کش : Cache) هم ذخیره می‌کند.

  • نکته : حافظه کش به معنای حافظه با دسترسی سریع و کوچک است که برای ذخیره موقت داده‌های پرکاربرد مورد استفاده قرار می‌گیرد.

اگر برای شما سوال است که چرا این ذخیره سازی صورت می‌گیرد؟ پاسخ این است که : سری بعدی که شما یا هر کاربر دیگه‌ای به دنبال این دامنه باشید، دیگر نیازی به تکرار این مراحل نیست و لازم نیست و سرور بازگشتی مستقیماً جواب را از داخل Cache می‌دهد.

آشنایی با بهترین dns ها

آشنایی با بهترین dns ها

برای داشتن dns خوب می‌توانید روی گزینه‌های زیر حساب باز کنید:

Google Public DNS

آدرس DNS: 8.8.8.8 و 8.8.4.4

ویژگی‌ها:

  • یکی از سریع‌ترین و معتبرترین سرویس‌های DNS
  • آپدیت و به‌روز و با پشتیبانی گسترده
  • امنیت بالاتر و حفاظت در برابر حملات DDoS
  • محبوب و رایگان

مزایا

سرعت بالا، امنیت و قابلیت اعتماد زیاد

معایب

حریم خصوصی : گوگل داده‌ها را جمع‌آوری می‌کند.

Cloudflare DNS

آدرس DNS: 1.1.1.1 و 1.0.0.1

ویژگی‌ها:

  • سریع‌ترین سرویس DNS عمومی
  • امنیت بالا با استفاده از پروتکل‌های DNS over HTTPS (DoH) و DNS over TLS (DoT)
  • حریم خصوصی بالاتر (Cloudflare ادعا می‌کند که داده‌ها را ذخیره نمی‌کند)
  • پشتیبانی از خانواده برای فیلتر کردن محتواهای نامناسب

مزایا

سرعت عالی، امنیت بالا، حریم خصوصی بالا

معایب

شاید توسط بعضی افراد این ترجیح داده شود که داده‌ها در کشورهای خاصی ذخیره شوند، البته Cloudflare اینطور نیست.

OpenDNS (اکنون متعلق به Cisco)

آدرس DNS: 208.67.222.222 و 208.67.220.220

ویژگی‌ها:

  • فیلتر کردن محتوا
  • نظارت روی شبکه و محافظت در برابر حملات
  • مناسب برای استفاده در شرکت‌ها و خانواده‌ها

مزایا

فیلتر کردن سایت‌ها و محافظت در برابر تهدیدات آنلاین

معایب

ممکنه در مقایسه با سایر سرویس‌ها کمی کندتر باشد.

Quad9

آدرس DNS: 9.9.9.9

ویژگی‌ها:

  • سرویس DNS سریع و امن
  • حفاظت در برابر سایت‌های مخرب
  • حفظ حریم خصوصی چرا که هیچ اطلاعاتی را ذخیره نمی‌کند

مزایا

امنیت بالا، حریم خصوصی عالی

معایب

سرعت ممکن است در برخی مناطق کمتر از Cloudflare یا Google باشد.

Comodo Secure DNS

آدرس DNS: 8.26.56.26 و 8.20.247.20

ویژگی‌ها:

  • سرویس DNS رایگان
  • فیلتر کردن سایت‌های مخرب و بدافزارها

مزایا

امنیت بالا، فیلترینگ سایت‌های خطرناک

معایب

سرعت زیاد بالایی ندارد.

چطور بهترین DNS را انتخاب کنیم؟

انتخاب دی ان اس تا حد زیادی به نیاز شما بستگی دارد. گاهی یک dns برای شما بسیار کار راه انداز و برای فرد دیگری نامناسب است. شاید مثال‌های زیر بتواند به شما در این زمینه کمک کند.

  • سرعت: Cloudflare یا Google DNS انتخاب‌های عالی برای سرعت هستند.
  • امنیت: OpenDNS و Quad9 می‌تونند امنیت بیشتر و فیلترینگ محتوا رو در اختیار افراد قرار دهند.
  • حریم خصوصی: Cloudflare به‌طور خاص روی حریم خصوصی تاکید دارد.
  • برای کسب‌وکارها: OpenDNS بیشتر برای شبکه‌های تجاری و خانگی امنیت فراهم می‌کند

چرا عبارت (dns خوب) جست و جو می شود؟ تفاوت میان dns ها در چیست؟

چرا عبارت (dns خوب) جست و جو می شود؟ تفاوت میان dns ها در چیست؟

سرعت بارگذاری وبسایت‌ها

سرویس‌های DNS مختلف می‌توانند سرعت بارگذاری وب‌سایت‌ها را تحت تأثیر قرار دهند. برای مثال بعضی از سرویس‌ها مانند «Cloudflare» و «Google DNS» از زیرساخت‌های بسیار بهینه و شبکه‌های سریع‌تری برخوردارند که باعث می‌شود صفحات وب با سرعت بالاتری لود شونند، به همین دلیل اگر سرعت اینترنت برای کسی اهمیت داشته باشد، ممکن است به دنبال بهترین سرویس DNS باشد و چنین عباراتی را جست‌وجو کند تا به سرعت بالاتری در فرآیند انجام کار برسد.

امنیت

بسیاری از سرویس‌های DNS امکانات امنیتی اضافی مانند فیلتر کردن سایت‌های مخرب، جلوگیری از حملات DNS Spoofing یا «Phishing» را ارائه میدهند. برای مقال سرویس‌هایی شبیه به «Quad9» و «OpenDNS» به‌طور خاصی به امنیت و محافظت از کاربران در برابر تهدیدات آنلاین توجه دارند. برای افرادی که بیشتر از بقیه نگران امنیت و حریم خصوصی هستندُ قاعدتا انتخاب یک سرویس DNS امن می‌تواند امری مهم به چشم بیاید.

حریم خصوصی

حریم خصوصی یکی دیگر از فاکتورهایی است که کاربران به آن بیش از پیش توجه می‌کنند. این دسته از سرویس‌ها که یکی از مثال بارز آن‌ها «Cloudflare» است، همواره در حال بیان این اصل و بیانیه هستند که هیچگونه اطلاعاتی از فعالیت‌های کاربری ذخیره نمی‌کنند. در حقیقت برخلاف سرویس‌های DNS دیگر که ممکن است داده‌های کاربران رو جمع‌آوری کنند، Cloudflare اعلام کرده است که هیچ داده‌ای را ذخیره نمی‌کند.

کاهش بار شبکه

DNS های مختلف می‌توانند تاثیر زیادی بر مصرف پهنای باند داشته باشند. در این شرایط سرایس‌هایی که داده‌ها را کش می‌کنند، می‌توانند درخواست‌ها را سریع‌تر پاسخ دهند و به‌این‌ترتیب بار شبکه را کاهش دهند. لازم به ذکر است که «Google DNS» و «Cloudflare» معمولا کشینگ بسیار موثری دارند که باعث می‌شود کاربر در درخواست‌های بعدی سریع‌تر به نتیجه برسد.

پایداری و قابل اطمینان بودن

«OpenDNS» و «Cloudflare DNS» از نظر پایداری و قدرت، با توجه به نظر کارشناسان دارای خدمات قابل اطمینان‌تری هستند.

مفهوم تغییر DNS چیست؟ چرا افراد دی ان اس را تغییر می دهند؟

تغییر دی ان اس به معنای تغییر آدرس سرور است؛ به عبارت ساده‌تر، DNS تغییر یعنی شما تصمیم می‌گیرید که به جای استفاده از سرور DNS پیش‌فرض که توسط ISP (ارائه‌دهنده اینترنت) ارائه می‌شود، از سرور DNS دیگری استفاده کنید. این تغییر می‌تواند در تنظیمات سیستم‌عامل، روتر یا حتی دستگاه‌هایی مثل گوشی موبایل انجام شود.

بررسی دلایل تغییر dns

  • افزایش سرعت اینترنت
  • افزایش امنیت
  • حریم خصوصی بهتر
  • دور زدن فیلترها و سانسور
  • پایداری و قابلیت اطمینان بیشتر
  • کاهش بار شبکه
  • دسترسی به ویژگی‌های خاص

DNS خصوصی یعنی چی؟

دی ان اس خصوصی به DNS‌هایی گفته می‌شود که برای شبکه‌های خصوصی یا کاربران خاص تنظیم می‌شوند، به عبارتی دیگر، شما می‌توانید یک DNS خاص را برای شبکه خوتان تنظیم کنید تا فقط توسط دستگاه‌های شما مورد استفاده قرار گیرد.

dns برای گیم چیست؟

DNS برای گیم به DNS‌هایی گفته می‌شود که به‌طور خاص برای بهبود تجربه بازی آنلاین طراحی شده‌اند. این DNS‌ ها به گونه‌ای تنظیم می‌شوند که سرعت اتصال به سرورهای بازی و پایداری ارتباط را بهتر کنند.

چرا افراد به دنبال dns رایگان هستند؟

  1. صرفه‌جویی در هزینه‌ها
  2. سرعت بالا
  3. امنیت بیشتر
  4. دور زدن سانسور و فیلترینگ
  5. حریم خصوصی بهتر
  6. سادگی در استفاده

هر آن‌چه از مفهوم دی ان اس دانستیم!

در این مقاله، به معرفی DNS و عملکرد آن پرداختیم. با صبر و انواع مثال به شما توضیح دادیم که DNS چگونه به روند تبدیل نام دامنه به آدرس IP کمک می‌کند و چگونه درخواست‌ها از طریق سرورهای مختلف انجام می‌شود؛ همچنین در ادامه مقاله شما را با تفاوت‌های DNS‌ های عمومی مانند Google DNS و Cloudflare با DNSهای خصوصی و امنیتی آشنا کردیم. در نهایت می‌توانیم به این شکل مقاله را جمع بندی کنیم که تغییر DNS می‌تواند باعث بهبود سرعت، امنیت و حریم خصوصی شود و از همه مهم‌تر این نکته است که انتخاب مناسب‌ترین DNS به نیازهای شما بستگی دارد. اگر شما هم تجربه‌ای در زمینه استفاده از dns رایگان یا dns گیم و موارد دیگر دارید، می‌توانید با نوشتن در بخش نظرات کاربران آن را با ما و سایر مخاطبین تکنولایف به اشتراک بگذارید.

ads

در این مطلب به بررسی اقتصادی ترین گوشی سامسونگ در سال ۲۰۲۴ می پردازیم

نقد و بررسی گوشی گلکسی a16 سامسونگ

برای شما

نظرات

 

نظر بده

نام

اشتراک گذاری
این مطلب را با دوستان خود به اشتراک بگذارید
https://www.technolife.com/blog/everything-about-dns-what-is-dns-how-dns-works-the-best-examples-for-teaching-dns/
ads
ads